Din egna sportsida

All sport på ett ställe - för dina favoritlag






Kan Malmö FF åstadkomma något stort under Allsvenskan 2023?




Sportlovin: Kan Malmö FF åstadkomma något stort under Allsvenskan 2023?

Malmö FF är sedan länge en av Sveriges mest framstående fotbollsklubbar. Laget är alltid med i diskussioner om Allsvenskans toppositioner. Di Blåe vann guld i Allsvenskan både 2020 och 2021, och med sina många titlar och framstående prestationer både i Sverige och utanför är förväntningarna på dem alltid stora. Men hur ser det ut i år, kan MFF leva upp till förväntningarna under Allsvenskan 2023? 

En historisk klubb

Historiskt sett har Malmö FF varit en dominerande kraft i Allsvenskan, och fotbollsfans över hela landet kommer för alltid att vara tacksamma för att de fostrade Zlatan. Klubben har vunnit ligan flest gånger av alla och är nästan alltid en av spekulanterna när det kommer till att utmana om guldet.

Dess framgångar i europeiska turneringar har också bidragit till att skapa Di Blåes position som en av Sveriges fotbollsgiganter. Men alla klubbar har sina upp- och nedgångar, och efter att ha tagit guld 2021 hamnade de först på 7:e plats 2022, trots att de från början var guldfavoriter. Men det tillhör det förgångna. Nu blickar vi vidare, och spanar in hur det ser ut i Allsvenskan idag. Vad är nytt inför 2023?

Nytt för 2023

Få säsonger börjar utan några slags förändringar i laguppställningen. Malmö FF har inför 2023 införskaffat sig flera nya spelare:

Stefano Vecchia, 28, ytteranfallare
Anton Tinnerholm, 32, högerback.
Derek Cornelius, 25, mittback.
Gabriel Busanello, 24, vänsterback.
Taha Ali, 24, ytteranfallare.

Vi önskar dessa nyförvärv en målfull och skadefri säsong. Förhoppningsvis kommer de att kunna bidra till att göra Malmös insats i Allsvenskan 2023 både framgångsrik och minnesvärd. Spelare som däremot lämnat är bl.a. Ola Toivonen och Jo Inget Berget.

Ny är också huvudtränaren Henrik Rydström, som tidigare lyckats väl med IK Sirius och Kalmar FF. Men han har aldrig tidigare haft tillgång till så stora ekonomiska muskler som han nu har med Malmö. Han jobbar på att få sin nya klubb att spela ett mer passningsorienterat spel, och han kan mycket väl lyckas med att få tillbaka Malmö upp i toppstriden.

Det är inte bara Henrik Rydström som är ny. Efter förra årets svaga resultat har även de två andra huvudtränarna bytts ut. Det är alltså ingen brist på förändringar sedan 2022. Frågan är bara om alla ska hinna bli varma i kläderna och på allvar kunna utmana i toppen i årets slutstrid.

Skandaler

När man hoppas på att Malmö FF ska åstadkomma något stort går tankarna främst till spännande matcher och imponerande resultat. Men dess supportrar tar ibland andra initiativ, något som spelare och ledning nog gärna skulle klara sig utan. Matchen mellan Malmö och AIK den 23/7 fick avbrytas efter skandalscener.

Efter att AIK-supportrar hade eldat upp en Malmö FF-banderoll eskalerade stämningen, och både bengaler och knallskott brann av innan supportrar till AIK stormade planen och matchen fick avbrytas.

Efter att stämningen lugnat ned sig en aning och planen tömts på obehöriga kunde den dock återupptas och slutade oavgjort. Detta är förmodligen ett tecken på de heta känslor supportrarna har efter förra årets svaga resultat, och på de förväntningar som finns inför årets omgång.

Förväntningar inför 2023: Guld

Eftersom att Malmö FF är klubben med flest titlar i både Allsvenskan och Svenska Cupen, har dess supportrar alltid höga krav och förväntningar. Det vill säga SM-guld. Inte minst sedan man 2014 kvalade in i Champions League och tack vare det fick en ekonomisk uppsving som inget annat svenskt lag kom i närheten av. En anledning till det svaga resultatet 2022 kan ha varit att laget vid sidan av Allsvenskan också hade fått lägga fokus på sin medverkan i just Champions League 2021/22.

I år ligger dock Malmö FFs fokus enbart på Allsvenskan, förhoppningsvis kan detta bidra till att man säkrar en betydligt bättre placering än förra året.

Missa inte

👉 Imorgon smäller det - Det här får du INTE missa
👉 De bästa höjdpunkterna från fotbolls-EM 2024
👉 Hur mycket vinner EM-värdar på hemmaplansfördel?
Vilken kanal sänder Sportlovin nästa match? Se mer på Matchtider.se

Sportlovin
2023-09-07


Imorgon smäller det - Det här får du INTE missa




Sportlovin: Imorgon smäller det - Det här får du INTE missa Imorgon onsdag 24 juli smygstartar sommarens stora OS-fest. På fredag är den stora OS-invigningen.
Vi har tittat på vilka medaljhopp vi har i årets sommar-OS.
Sverige har tio medaljer som mål under OS i Paris. Men vilka ska ta dem?

Var någonstans arrangeras OS?
Sommar-OS arrangeras i Paris, Frankrike.

Vilka datum är det som gäller?
Det drar igång den 24 juli och avslutas 11 augusti.



Våra 3 största guldhopp

1. Armand Duplantis – Sveriges OS-hopp 2024. Den bästa stavhopparen i världen, Armand “Mondo” Duplantis, är utan tvekan en av de största medaljhoppen i år. Med ett flertal världsrekord i bagaget kan förväntningarna på Mondo inte benämnas som annat än skyhöga. Icke att förglömma att Duplantis också plockade med sig ett guld från senaste Sommar-OS i Tokyo 2021.

2. Sarah Sjöström – En riktig veteran som ligger inne med flera OS-medaljer i sin samling. Under Sommar-OS i Tokyo simmade hon hem ett silver i 50 meter fritt, en gren hon tävlar i också i år.

3. Daniel Ståhl – Diskuskastaren med det passande namnet Ståhl kastade sig till ett guld i Tokyo 2021. Det här är en atlet som fortfarande dominerar inom sin gren och vi har höga förhoppningar på att det blir ett guld för Daniel Ståhl även detta år.



Tre nykomlingar du ska hålla koll på

Vanessa Kamga: En vässad teknik och möjligen också en del extra träning har gett resultat. Vanessa utökade tidigare i år sitt personliga rekord i diskus till 62,54 meter och efter att friidrotts EM genomförts stod det också klart att hon har en biljett till Sommar-OS i Paris.

Victor Lindgren: Under fjolåret vann Lindgren VM-guld i luftgevär 10 meter. Under årets OS kommer han dock inte bara tävla i 10 meter, utan även i helmatchen som genomförs på 50 meter med 3×40 skott.

Jakob Söderqvist: 21-årige Söderqvist har plockats ut till OS via framtidskriteriet. Bland de senaste meriterna i CV:t har han bland annat en etappseger i U-23 Giro d’Italia, en Tour Bretagne vinst och en åttondeplats i Tour Provence.



Här är Sveriges 20 största medaljhopp i OS i Paris:

Armand Duplantis - Gren: Stavhopp, friidrott.
Sarah Sjöström - Gren: Simning, 50 m frisim.
Hopplandslaget - Gren: Hästhoppning, lag.
Herrlandslaget i handboll - Gren: Handboll.
David Åhman och Jonatan Hellvig - Gren: Beachvolleyboll.
Daniel Ståhl - Gren: Diskus, friidrott.



Henrik von Eckermann - Gren: Hästhoppning, individuellt.
Damernas lagkappslag - Gren: Simning, 4*100 m medley.
Jonna Malmgren - Gren: Brottning, fristil -53 kg.
Ludvig Åberg - Gren: Golf.
Linn Grant - Gren: Golf.
Marcus Nyman - Gren: Judo, -90kg.
Victor Lindgren - Gren: Luftgevär, 10 m.
Vilma Bobeck och Rebecca Netzler - Gren: Segling, 49er FX.



Perseus Karlström - Gren: Gång, friidrott.
Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson - Gren: Segling, 470.
Louise Hansson - Gren: Simning, 100 m fjäril.
Truls Möregårdh - Gren: Bordtennis, singel.
Stefan Nilsson - Gren: Skeet.
Herrlaget i pingis - Gren: Bordtennis, lag.

Hur ser du OS i sommar?
Det är Max som har rättigheterna till årets OS-fest och du kan smidigt skaffa dig konto här:

Viktiga datum att hålla koll på:

27 juli

Simning: 4x100m fritt damer Ca 20.30
Sarah Sjöströms första medaljchans i OS och Sverige som var femma vid VM 2023 har en möjlighet att utmana stora nationer som USA, Australien, Kanada och Kina.

28 juli
Mountainbike kl. 14.00
I Rio 2016 slog Jenny Rissved en hel idrottsvärld med häpnad när hon vann OS-guldet efter ett magnifikt lopp. Därefter har svenskan drabbats av depressioner, men inför årets mästerskap är hon tillbaka i världstoppen.

1 augusti
Gång kl. 07.30
Perséus Karlström gick hem ett guld på 20 km i EM tidigare i sommar, det var Sveriges första guld i gång på 76 år. Sedan dess har han återhämtat kroppen för att vara redo för OS. Han har ingen OS-medalj men flera VM-medaljer i gång sedan tidigare.

1 augusti
Segling kl. 15.30
Boka in detta datum i kalendern, Rebecca Netzler och Vilma Bobeck har bara seglat ihop i ett par år, men svenskorna har imponerat. De har tagit både EM- och VM-medaljer och är ett av Sveriges största medaljhopp. De tävlar i klassen 49 FX och i dag är det dags för medaljrace.

2 augusti
Hoppning kl. 14.00
Sverige vann OS-guld i lag i Tokyo och det svenska laget med rutinerade stjärnor som Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson är favoriter till att försvara sitt guld.

4 augusti 
dressyr kl. 10.00
Patrik Kittel vann världscupfinalen i dressyr tidigare i år och är, oavsett vilken av sina tre hästar som han använder, en medaljkandidat. Han missade OS senast då hans häst skadat sig inför spelen i Tokyo. Det ska inte hända igen.

5 augusti
Stavhopp kl. 19.00
Mondo är redo, det är vi också! Armand Duplantis är ett av OS absolut största stjärnor. Han har dominerat stavhoppet de senaste åren, vann EM överlägset tidigare i år och har också världsrekordet. Detta är hans kväll och hans guld.

10 augusti
Beachvolleyboll kl. 21.00
Det är dags för bronsmatch och final i beachvolley och där ska förhoppningsvis David Åhman och Jonatan Hellvig finnas med. Svenskarna har revolutionerat beachvolleyboll  de senaste åren och är givna i världstoppen.

11 augusti
Handboll
 kl. 09.00
Det svenska herrlandslaget i handboll har fått en gynnsam lottning och efter att ha tillhört världstoppen i många år och tagit medalj i såväl EM som VM är final en given målsättning. De stora utmanarna kommer från Danmark och Frankrike. Bronsmatch kl 09.00 final klockan 13.30

Hur ser du OS i sommar?
Det är Max som har rättigheterna till årets OS-fest och du kan smidigt skaffa dig konto här:

Missa inte

👉 De bästa höjdpunkterna från fotbolls-EM 2024
👉 Hur mycket vinner EM-värdar på hemmaplansfördel?
👉 Sveriges 5 mest framgångsrika fotbollsklubbar genom tiderna

Sportlovin
2024-07-22